30. ledna 2011

Lomografem

Přes Vánoce jsem objevil (díky Markovi Lutonskému) krásu speciální mobilografické disciplíny - lomografie. Pojmenování nesouvisí s využitím neobvyklého lomu světla, jak by se mohlo zdát. LOMO je zkratka názvu sovětského podniku, který vyráběl analogové fotoaparáty (kultovním se stal kompakt LC-A z 80.let). Dnešní sw aplikace jen simulují charakter snímků - vysoký kontrast, přesycené barvy, neostrost, poškrábané okraje. Právě v prvku náhodných "chyb" a retro efektu tkví jejich kouzlo.

Hipstamatic pro iPhone stojí jen asi 40 Kč a po pravdě řečeno kromě FlightControl (navádění letadel na přistávací dráhy) mě zatím žádná hra na iPhone tolik nedostala jako tohle. Svou zrcadlovku kvůli tomu určitě neodložím, ale tyhle pocitovky od pasu s malým hledáčkem a nejistým výsledkem mě prostě baví.

...


Ten úžasný kávovar vlevo se nachází ve vyhlášené pralinkárně Chocco Caffé v Litomyšli. Interiér vpravo by mohli poznat brněnští gourmeti.

...


Tady vidíte, jak si Hipstamatic poradí s protisvětlem na sněhu a s nedostatkem světla u našeho stromečku (úplně nahoře).

Žádné komentáře: