6. ledna 2013

Všichni prezidentovi muži a ženy II

Než budeme pokračovat horní polovinou mého žebříčku, bylo by dobré vyložit si kritéria hodnocení, resp. jakého prezidenta bych si přál. Nechci úředníka a kladeče věnců, Gašparovič budiž odstrašujícím příkladem. Chci moudrého státníka, jehož hlavní role vidím dvě.

Vnitropoliticky by měl být morální autoritou a obhájcem hodnot, které tu prosazoval Václav Havel. Čeká ho/ji nelehký úkol vrátit nám víru a naději ve spravedlnost a smysluplnost konání pro tuto zemi, jejíž stát by už neměl být naším nepřítelem. Rád bych, aby pod naší vlajkou už neseděl cynik bez vize opovrhující etickými principy, kterého si civilizovaný svět ani neváží.

Čím se dostáváme ke druhé roli. Prezident by měl také být důstojným reprezentatem státu v zahraničí. Diplomatem, který dokáže prosadit naše zájmy a domluvit se na těch společných v rámci EU. Široce respektovanou osobností, která pomůže tam, kam nedosáhne vládní exekutiva.

Kdo nám tedy zbývá?

Táňa Fischerová
Tady je popis ze všech nejtěžší. Vážím si jí, ale nedokážu si představit, jak v tvrdých mezinárodních jednáních hájí ekonomické zájmy státu a rozhoduje se pod tlakem. Myslím, že by se pro ni lépe hodila role ombudsmana nebo podobného úřadu.

Jiří Dienstbier
Jednoznačně nejsympatičtější politik ČSSD, premiérská naděje této strany. Proč se proboha rozhodl ve svém věku mířit takhle vysoko před tím, než něco pořádného v politice dokázal? Jestliže se nedokáže prosadit na pražském magistrátu a distancovat se od populistických hesel svého předsedy, co chce hrát o ligu výš? V testu KohoVolit.eu nejméně shody.

Přemysl Sobotka
V testu KohoVolit mi překvapivě vyšel jako nejbližší mým názorům. Jenže prezident se nevolí podle algoritmu. Jeden z těch mála slušných a rozumných v ODS. Jenže co za poslední léta udělal pro nápravu poměrů ve straně nebo ve vrcholné politice jako místopředseda Senátu? Jeho podbízívá hesla ve stylu naše koruna, naše svrchovanost, naše pravidla jsou mi protivná.

Vladimír Dlouhý
Vždy jsem ho považoval za jednoho z nejlepších politiků od roku 1989. Vzdělaný, pracovitý, slušný, s cennými kontakty po světě, nevydíratelný. Nesouhlasím s jeho odsuzováním za odměny brigádníkům při sbírání podpisů. Tohle není úplatek za volební hlasy, ale legitimní způsob používaný i jinými v zahraničních kampaních. K čemu při sběru neověřených podpisů u nás vede, je druhá věc. Černou kaňkou je ovšem minulost s rudou knížkou a jsou-li lepší kandidáti bez tohoto handicapu, dávám rozhodně přednost mít prezidenta nepošpiněného komunistickou minulostí.

Zuzana Roithová
Odvážná a zkušená politička s kontakty v evropském parlamentu, která mě už před 10 lety při osobním setkání překvapila svou orientací v agendě informační společnosti. Moudrá, slušná a energická žena se silnou vůlí dokázala, že umí v životě překonávat osudové překážky. Myslím, že by do české politiky vnesla přesně to, co potřebuje. Docela by se mi líbilo mít na Hradě ženu, ale průzkumy preferencí jí bohužel moc šancí nedávají.

Karel Schwarzenberg
Na funkci prezidenta se hodí mnohem víc než na předsedu politické strany. To už jsem říkal při vzniku TOP09. Má předpoklady pro obě prezidentské role a hlavně - svoje schopnosti a morální zásady už v minulosti prokázal. Jako bývalý Havlův kancléř by mohl i symbolicky navázat na éru, kdy se vláda věcí našich zpět navracela.


Kdyby vyhrál kdokoli z těchto šesti, nedopadla by první přímá volba úplně špatně. Pokud by uspěl někdo z posledních dvou, dopadla by přímo skvěle. To by se ovšem musely spojit síly a nedrobit podporu voličů, kteří vidí dál než na zítřejší nákup v Lídlu.

Rozhodněte uvážlivě a mějte na paměti, že v těchto volbách nestačí dosáhnout na nějaké percentuální minimum. Pokud se chcete vyhnout vězňově dilematu mezi Zemanem a Fischerem, volte někoho, kdo má šanci dostat se místo jednoho z nich do druhého kola.

1 komentář:

svědek řekl(a)...

Viděl jsem jen jednu a kousek TV debaty a pokud mě někdo překvapil svým projevem, tak s plusovým znaménkem to byly Roithová s Fischerovou, které to imho zvládly velmi dobře. Jako výkon hluboko pod očekáváním pak hodnotím Franze a Sobotku, které jsem měl za mnohem lepší rétory.