5. ledna 2013

Všichni prezidentovi muži a ženy

Jiří Hlavenka byl rychlejší, ale když už jsem si to v hlavě před měsícem nachystal, tak se o to taky podělím. Moc se lišit nebudeme, a když, tak spíš důvody. Jak tedy vypadá můj žebříček prezidentských kandidátů od posledního místa? Včetně těch, kteří už jsou ze hry.

Karel Randák a Ladislav Jakl
Začneme velmi nesourodou dvojicí, která se ani nekvalifikovala. A podle mého názoru s tím ani nepočítala. Ohlášení kandidatury bylo jen mediální hrou a příležitostí ke zviditelnění. V prvém případě chvályhodné činnosti protikorupčního fondu, ve druhém případě trapného exota, který tuší, že jeho šplechty brzy nebudou mít váhu hradního stolce.

Jana Bobošíková
Nebezpečně chytrá a (všeho) schopná kariéristka jdoucí přes mrtvoly. Psychopatický typ osobnosti bez morálních skrupulí, v tomto nejpodobnější Klausovi. Pokud se máme u nás obávat fašismu, pak odtud.

Miloš Zeman
Spolustrůjce opoziční smlouvy. Proponent ruského vlivu a zručný manipulátor, který se pokusil křivým obviněním zlikvidovat stranickou rivalku. Nebo se už zapomnělo na Buzkovou a kauzu Olovo? Se Šloufem v zádech a s Klausovou podporou (výměnou za ponechání části politického vlivu) bychom si na Hradě moc nepolepšili.

Tomio Okamura
K tomuto úsměvnému produktu masmédií už bylo sepsáno tolik, že není moc co dodat. Populista par excelence. Křeslo senátora, které bylo příležitostí ukázat politické schopnosti, mu nestačilo a tak se z univerzálního glosátora postupně stává bulvárním bavičem. Je vidět, jak nejen moc, ale i nezasloužená popularita, korumpuje.

Vladimír Franz
Bizarnost prezidentské volby. Zajímavý a vzdělaný muž, který neodolal studentské recesi a vábení moci. Moje výhrady k jeho volbě už vysvětlil v Respektu Erik Tabery zde a zde. Podobně úsměvná by pro mě byla kandidatura Jágra nebo Gotta (jako že se jich možná ještě dočkáme).

Jan Fischer
Další s neukojenými ambicemi, kterého shoda okolností vynesla na světla ramp - a on neodolal vábničce slávy. Ex-komunista a prostoduchý pantáta, který doufá, že mu pár frází ptydepe postačí k zastávání role státníka. Mohl být zkušeným odborníkem na svém místě při řízení např. Eurostatu. Místo toho si řeže ostudu a mrhá svým kreditem. Nebezpečný proto, že se v případě úspěchu stane vydíratelnou loutkou v rukou zkušených politických harcovníků.

Pokračování zítra.

Žádné komentáře: