22. října 2013

Hodit si to (finále)

A teď zpět k těm zbylým čtyřem z minula.



Vůbec poprvé bych přál letos vítězství levicové straně - kdybychom tedy nějakou moderní měli. Ať si ti napravo nejsou tak jistí a taky - Bimbo potřebuje protiváhu silného premiéra. Ale téhle tesilové partě s Haškem, sluníčkovým Škromachem a odborářským bossem Zavadilem, který umí jen řvát na náměstích a vzbuzovat v lidech nejnižší pudy?

Obávám se, že Dienstbier (tomu jedinému upřímně fandím) se Sobotkou a Zaorálkem tenhle blok neprorazí. Na rozdíl od těch cynických pragmatiků výše, kterým je nějaká solidarita se slabými ukradená, těmhle bych to i věřil. Ale tím, jak si nechali před druhým kolem prezidentské volby a později podporou Zemanova loutkového kabinetu nakálet na hlavu a uctivě za to poděkovali, dělají ze strany nesvéprávný spolek zahrádkářů, kterým se mi svěřit stát vážně nechce.


Zbývají tedy tři strany, které bych nikomu nevymlouval. Máte-li spíše levicové a hodně liberální smýšlení, hoďte to zeleným. Zaslouží si to za nápaditou kampaň a důvěryhodné lidi na kandidátce (např. Seitlová, Berg, Liška) i mezi podporovateli. Lidi tohoto typu ve sněmovně zoufale chybí.

Bohužel Stropnický ml., Kuchtová nebo Vlašín ("Za minulého režimu neexistovala všemohoucnost peněz a nemožnost proti nim bojovat. Proti rozhodnutím KSČ se bojovalo lépe.") odrazují mnoho potenciálních voličů, kteří by místo nich viděli raději Bursíka. Vadí mi jejich ideologická bariéra ke školnému a jaderné energii (schází mi nečernobílý pohled typu "za podmínek"). A vedle ostrého vymezení proti rasismu postrádám podobně viditelný odpor vůči rozdmychávání třídní nenávisti srpokladivářů. Bez toho se nezbaví nařčení z rudého vnitřku.

Moc bych přál Zeleným pár křesel, ale obávám se, že se touto volbou ztratí mnoho hlasů slušných lidí, které by mohly hrát důležitou roli při bránění ústavní většině ovládané Zemanem.


Lidovci jsou na můj vkus příliš konzervativní, myšlenkově neobčerstvení a nevýrazní. Na druhé straně jsou demokratickou stranou s řadou slušných lidí, kteří brání hodnoty, na kterých mi záleží přece jen víc než na tom, zda mi někdo zvedne daň o pár procent nebo zda budu nadále platit poplatek z prázdné flešky. Minimálně Roithovou, Gabala nebo Bělobrádka bych ve vládě přivítal.


Já to hodím opět Topce. Se všemi hříchy jsou mi pořád nejblíž. Můžu skuhrat na nešťastné personální obsazování některých ministerstev (Drábek, Hanáková, Besser). Na druhé straně jsou tam Farský, Putnová, Gazdík, Husák (byl to on, kdo pohnul s pokřiveným trhem mobilní telefonie) nebo Fedor (kastelán hradu Veveří). Tohle zdaleka není strana jen těch dvou nejviditelnějších a společný étos mám i s řadou jejich příznivců.

Můžu jim zazlívat brzdění regulace hazardu i to, že zvýšili daně a neslevnili cenu práce v zaměstnaneckém poměru (kdyby nebyla jednou z nejvyšších v EU, nebylo by nutné přikazovat formu pracovního vztahu a bojovat se švarc systémem). Důležitější jsou však pro mě hodnoty postavené na svobodě a odpovědnosti, setrvání v EU a NATO, důraz na vzdělávání, vědu a výzkum nebo že nebudeme muset podplácet doktory, když chceme lepší sádru.

Jediní se od začátku jednoznačně postavili proti Zemanovým praktikám uzurpování moci, která mu podle ústavy nepřísluší, a jsou schopni jeho a bandity ze SPOZ zastavit. Proto jim také leží nejvíce v žaludku. Odtud nám hrozí největší nebezpečí, i proto jim dám svůj hlas.


Chápu. Jsme rozčarovaní z korupce a planého žvanění v parlamentu, zatímco se musíme postarat sami o sebe. Ale nepodléhejme pocitu, že v jiných krajích létají pečení holubi a politiky tam milují. V evropském srovnání se máme pořád relativně dobře (patříme mezi státy s největší rovností) a fundament státu je pevný - i díky reformám předchozí vlády v těžkých dobách. Mohlo a stále může být i hůř.

"Výmarská republika byla odporná a tak když padla, Němci jásali. Nic horšího si už neuměli představit. Ten jejich omyl si je dobré připomínat."

2 komentáře:

svědek řekl(a)...

Jen pro zajímavost - volební kalkulačky mi na prvních místech uvádějí Korunou českou a Klub angažovaných nestraníků, ale prakticky stejnou shodu mám s TOP09, ANO a Zelenými. KDU-ČSL je jen o pár bodů vzad.

svědek řekl(a)...

Všechny čtyři jsou standardní demokratické strany (patří k nim ještě ODS), u kterých nehrozí zpochybnění polistopadového vývoje a vytvoření izolovaného ostrova uprostřed Evropy.

Když dáme stranou ČSSD, platí i to, že neslibují vzdušné zámky, ale víceméně splnitelný program, bez rizika jejich ovládnutí Zemanem.

U Zelených je největším rizikem ztracený hlas a příliš velká tolarance naivním radikálům ve svých řadách. Další rozdíly jsou už otázka osobních preferencí.