21. října 2013

Hodit si to

Ale kdeže. Tak špatně, jak se nám snaží někteří namluvit, na tom zase nejsme. Spíš tedy komu a proč.

V prvé řadě těm, kteří mají sílu a odvahu se postavit Zemanově autokracii. Jinak tu končíme s ústavním pořádkem nastaveným po 1989 a začne návrat starých časů - podpora velkého průmyslu, podlézání Rusku, živoření občanské společnosti, normalizační nálada, emigrace schopných.

Sázka na spasitele je nebezpečná a výběr ideální varianty není možný. Politická volba je a vždy bude kompromisem, volbou menšího zla a není na tom nic špatného. Můžeme mít dobrý pocit z toho, že jsme to hodili favoritovi svého srdce, ale pokud nepřekročí práh, čtyři roky (v tom lepším případě) budeme muset snášet vládu těch, kteří jsou třeba až na chvostu našich sympatií. A přitom by možná stačilo jen pár hlasů navíc pro ty ještě přijatelné a koaliční karty se zamíchají úplně jinak.

Někde jsem četl zjednodušený výběr, který má něco do sebe. Volte KDU-ČSL nebo Zelené, jste-li blízko středu, a TOP09 nebo ČSSD, pokud straníte jasně pravici nebo levici. K těmto stranám se ale vrátíme až příště. Teď stručně k několika dalším, které stojí za zmínku.

SPOZ a Hlavu vzhůru jsou vedle DSSS to nejodpornější, co tyhle volby nabízejí. Svobodným a pirátům bych - na rozdíl od Úsvitu, jejichž program je jen k pobavení - popřál i štěstí a hlavně zrání osobností pro příští volby. Třeba pak někdo Macha upozorní, že zrušením daně z příjmu, celní správy, ČT a ČTÚ vybuduje spíš bizarní ostrov než druhé Švýcarsko.

ODS přeji i pár křesel (speciálně Fialovi v Brně, Svobodovi v Praze a Pospíšilovi v Plzni) a pokračování v očistě. Potřebují ještě čas, aby se stihli nahoru dostat slušní a pracovití lidé z regionů. Aby vypráskali šíbry typu Kuby, Blažka a Zahradila a přestali tesknit po otci zakladateli.

Z pohledu nezúčastněného pozorovatele, na něhož přímo nedopadá česká politika, je pro úvahu nejzajímavější ANO. Pilný, Stropnický, Zlatuška, Jourová i Telička jsou respektuhodné osobnosti, které by se nemusely nechat opít rohlíkem jako blonďaté stážistky a babáci v Bártově ansámblu. Ale kolik štamprlí si musejí proboha dávat, aby zapomněli na ty populistické hlouposti, které jejich předseda plácá do médií včetně nevěrohodného vysvětlení, jak se zapletl s StB?

Víkendové vydání 5+2 jsou první české noviny, kde si politik koupil většinu neinzertního obsahu, což je nevkusný a nebezpečný precedens. Chytře napsaný program vypadá velmi atraktivně, čemuž ovšem odpovídá jeho finanční náročnost (státní rozpočet by stál skoro tolik jako sliby ČSSD). Takový je v jakékoli koalici z větší části nerealizovatelný. Takže ANO by mohlo být vyvažujícím občerstvením sněmovny, ovšem jen bez Babiše a jeho arogantního přístupu, kterým naznačuje, že si nás všechny koupí a manažersky uřídí.

Pokračování zítra.

Žádné komentáře: