20. října 2013

Poděkování ProtiAlt

Mezi nejkřiklavější kritiky reforem předchozí vlády patřili spolu s Holešovskou výzvou levicoví extrémisté z iniciativy ProAlt. Radikálové názorově blízcí komunistům odmítali na demonstracích "současný kapitalismus" a vyzývali ke "svržení vlády".

Když jsem tedy poprvé narazil na občanské sdružení ProtiAlt, obával jsem se, že to bude extrém z druhé strany - ne daleko DSSS nebo ultrakonzervatistům z DOST. Příjemně mě překvapilo, že nikoli.

Sleduju jejich aktivity a názory už dost dlouho, abych si byl jistý, že tato různorodá skupina nehraje zákulisní hru pro některou z pravicových stran, které často oprávněně kritizují. Jako jedni z mála důsledně monitorují projevy levicového extremismu a upozorňují na pokusy vzbuzovat revoluční nálady, výzvy k třídnímu boji a k nenávisti mezi lidmi.

Na svém FB profilu připomínají příběhy lidí perzekuovaných komunisty a odkazují na relevantní články z médií. Sami si tam můžete ověřit, že obhajují férovost v politice a dokáží ocenit počiny i jiných než ryze pravicových iniciativ.

Podle průzkumů veřejného mínění se může KSČM těšit na zvýšení počtu křesel ve sněmovně. Svého europoslance již mají na ambasádě v Moskvě a možná se brzy dočkají i prvních ministrů. Přitom je děsivé, kolik levicových intelektuálů v anketě iHNed bagatelizuje význam a nebezpečí jejich rostoucího sebevědomí a vlivu - na výuku dějepisu ve školách, na výzkumy v ÚSTR, na podnikání státních firem atd.

V muzice i v životě mám velké sympatie pro alternativní proudy vůči mainstreamu a raději vždy volím PRO něco než PROTI. Pokud však někdo demonstruje za alternativu ke svobodné společnosti a k systému liberální demokracie, které tu v Evropě máme, říkám NE.

I proto jsem ProtiAlt poslal malý finanční příspěvek. Třeba na pomoc s organizací pondělního koncertu. Můžete se přidat.


Žádné komentáře: