14. října 2013

Rok s novou televizí

Před necelým rokem jsem se tu svěřoval s úvahou nad koupí LED televize. Vyhrál to nakonec Philips (47PFL6687), ale jeho vítězství se moc neslavilo. Dokonce bych to označil za nejhorší rodinnou koupi posledních let. Jenže je ve hvězdách, zda bysme byli s jinou spokojenější.

K obrazu výhrady nemám. Je opravdu kvalitní a na dvojnásobnou uhlopříčku jsme si zvykli rychle. Bez problémů je i přehrávání z flešky, nahrávání na externí disk, které lze naplánovat až 8 dnů předem, nebo pozastavené vysílání, když je potřeba si odskočit nebo vyřídit telefonát a nechcete přijít o vyvrcholení napínavé scény.

Ovládání a reakční doba jsou však šílené (jednoznačně horší než u té předchozí, staré 20 let). V některých menu nefunguje přechod mezi první a poslední položkou a struktura jejich labyrintu připomíná začátky PC éry. Ovladač je navržen tak šikovně, že jsme se za celou dobu nenaučili jej brát do ruky tou správnou stranou.

Streaming a zrcadlení s iVěcmi v zásadě funguje, ale na domácí wifi v tom není moc spolehnutí (router je nahoře v mezonetu a dole u TV dosahujeme rychlosti jen asi 20MB, tedy třetiny toho, co má modem rozvést), takže dívat se přes iPad z vany je právě tak na hranici výpadku. Rozhraní pro webový prohlížeč je bez kurzoru spíš pro legraci a sportovní přenosy na webu stejně vyžadují flash nebo stáhnutí kodeku. Nezbytností je tedy zatím notebook spojený via HDMI.

Už po třech měsících nám odešla systémová jednotka a raději se neptejte, co nám Datart mezitím zapůjčil. Nejhorší martýrium ovšem skončilo teprve před pár měsíci.

Kanály vybrané do oblíbených se totiž za necelý den po resetu začaly opakovaně duplikovat, takže časem tam byla většina z nich 5-10x. Tím bylo prakticky nemožné přepínat kanály tlačítky CH+ a CH- a jedinou možností (pokud si člověk nepamatoval čísla) tak zůstal průvodce/guide, kde byl v seznamu každý vybraný kanál pouze jednou. Philipsu trvalo půl roku, než tuto chybu opravil updatem.

Po roce s novou TV vidím domácí řešení jasněji. Apple do výroby televize, jak ji dnes chápeme, asi nepůjde. Na to je drahá obrazovka málo obrátkové zboží a tohle výrobní know-how jim ještě chybí. Ovšem veškerá TV inteligence - příjem, přenos a záznam obrazu, tedy konektivita k dalším zařízením, ovládání - tady se můžou všichni výrobci od počítačového průmyslu učit. Jsem tedy zvědav, co přinese nová generace Apple TV. Výhodou zvolené značky může být, že ovocnáři se s Philips docela kamarádí.

3 komentáře:

svědek řekl(a)...

K digitalizaci domácnosti, což obnáší v prvé řadě zvýšení rychlosti wifi v přízemí, pokračování příště. Ke čtení zatím doporučuji http://www.marigold.cz/item/digitalizace-domacnosti-stale-uspokojive-nedoresena

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

máme tu samou televizi a v podstatě ty samé problémy - s výjimkou těch "oblíbených" položek...

Nevím, zda je to nějak technicky možné, ale přesto se zeptám - nebylo by možné firmware nějak flashnout jiným "kompatibilním" typem TV, která netrpí danými potížemi? Jestli ovšem tyto problémy nejsou společné pro celou danou řadu televizí...

Díky za info,
Josef

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Vlastním bohužel tu samou televizi a je to děs běs. Každou chvíli nejde dálkové ovládání a když funguje , tak tv nereaguje na dané povely, nebo s velkým zpožděním. od posledního updatu firmware se vše ještě zhoršilo.